Σκωληκοειδεκτομή

Τι είναι η σκωληκοειδής απόφυση;

Η σκωληκοειδής απόφυση αποτελεί τμήμα του παχέος εντέρου που εντοπίζεται στη βάση του τυφλού, στην αρχή δηλαδή του παχέος εντέρου. Η λειτουργία της έγκειται στη συμμετοχή της στο εντερικό λεμφικό σύστημα συμβάλλοντας σε ένα βαθμό στην άμυνα του οργανισμού.

Τι είναι η οξεία σκωληκοειδίτιδα;

Ως οξεία σκωληκοειδίτιδα ορίζεται η φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, λόγω απόφραξης συνήθως του αυλού της από διάφορα αίτια (κοπρόλιθοι, υπερπλασία του λεμφικού ιστού, λοιμώξεις, νεοπλάσματα). Αποτελεί τη συχνότερη αιτία “σοβαρού κοιλιακού άλγους” και μια από τις συχνότερες αιτίες επείγουσας χειρουργικής επέμβασης παγκοσμίως. Συνήθως συμβαίνει στη δεύτερη και τρίτη δεκαετία της ζωής και είναι συχνότερη στους άνδρες, δεν αποκλείεται όμως η εμφάνισή της σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Η απόφραξη και φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης μπορεί τελικά να οδηγήσει σε ρήξη της, με επακόλουθη διασπορά της φλεγμονής στην υπόλοιπη κοιλιά (περιτονίτιδα).

Ποια τα συμπτώματα της οξείας σκωληκοειδίτιδας;

Το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι ο πόνος. Στα αρχικά στάδια μπορεί να εντοπίζεται γύρω από τον ομφαλό, ενώ σταδιακά εγκαθίσταται στο δεξιό κάτω τμήμα της κοιλιάς. Σημειώνεται ότι η θέση του πόνου μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη θέση της σκωληκοειδούς απόφυσης στην κοιλιά. Ο πόνος συνήθως συνοδεύεται από ανορεξία και ναυτία-εμέτους. Κατά την εξέλιξη της νόσου εμφανίζεται δεκατική πυρετική κίνηση/πυρετός. Άλλα άτυπα συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με οξεία σκωληκοειδίτιτδα είναι δυσπεπτικά ενοχλήματα, φουσκώματα, διαταραχές των κενώσεων, διάρροιες, κακουχία. Τα συμπτώματα αυτά πρέπει να θέτουν την υπόνοια της νόσου και να οδηγούν τον ασθενή άμεσα στον Ιατρό.

Ποια η θεραπεία της οξείας σκωληκοειδίτιδας;

Η θεραπεία εκλογής της οξείας σκωληκοειδίτιδας είναι η χειρουργική αφαίρεση της. Παρότι κάποιες μελέτες έχουν δείξει ύφεση της φλεγμονής με την αντιβιοτική θεραπεία σε ένα ποσοστό ασθενών, η μη-χειρουργική αντιμετώπιση έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο υποτροπών (επανεμφάνισης της φλεγμονής), καθώς και με την πιθανότητα να διαλάθει της προσοχής κάποια κακοήθεια της σκωληκοειδούς (η οποία θα είχε ανευρεθεί στην περίπτωση χειρουργείου).

Η επέμβαση πραγματοποιείται είτε ανοιχτά, είτε σήμερα λαπαροσκοπικά. Κατά την ανοικτή επέμβαση πραγματοποιείται μια τομή ολίγων εκατοστών στη δεξία κάτω κοιλιά. Κατά τη λαπαροσκοπική προσέγγιση, η επέμβαση πραγματοποιείται μέσα από 3 οπές 0,5-1 εκατοστού, μέσα από τις οποίες αφαιρείται και η σκωληκοειδής απόφυση.

Η αφαίρεση του οργάνου δεν έχει κάποιο σοβαρό αντίκτυπο στις λειτουργίες του οργανισμού.

Τι περιλαμβάνει η νοσηλεία μου;

Η προσέλευση στον Ιατρό γίνεται συνήθως επειγόντως και στα πλαίσια της διερεύνησης πραγματοποιείται και ο απαιτούμενος προεγχειρητικός έλεγχος. Ο ασθενής παίρνει εξιτήριο συνήθως την επομένη του χειρουργείου.

Tονίζεται ότι η ενημέρωση από το διαδίκτυο δεν μπορεί ποτέ να είναι πλήρης και εξατομικευμένη και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά την ιατρική εξέταση και κατ’ ιδίαν ενημέρωση. Ο Χειρουργός βρίσκεται στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία.

Τηλέφωνο: 211-4020853

Για τη σελίδα επικοινωνίας κάντε κλικ εδώ.

Διαβάστε για τη Διεθνή Διαπίστευση ασφάλειας και ποιότητας JCI για το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center.

© Ελευθέριος Μαντωνάκης – Γενικός Χειρουργός