Περιεδρικό απόστημα - συρίγγιο

Τι είναι περιεδρικό απόστημα;

Με τον όρο περιεδρικό απόστημα ορίζουμε τη συλλογή πύου σε μια κοιλότητα κοντά στον πρωκτό. Το απόστημα μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορες θέσεις σε σχέση με τους μύες που βρίσκονται στην περιοχή, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα. Πρόκειται για μια επείγουσα κατάσταση που χρήζει άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης.

Τι είναι περιεδρικό συρίγγιο;

Με τον όρο περιεδρικό συρίγγιο εννοούμε την ύπαρξη επικοινωνίας (ενός μικρού τούνελ) μεταξύ του εσωτερικού του πρωκτικού σωλήνα και του δέρματος κοντά στον πρωκτό. Τα συρίγγιο συνήθως είναι το φυσικό επακόλουθο ενός παλαιού περιεδρικού αποστήματος. Περίπου τα μισά περιεδρικά αποστήματα θα οδηγήσουν σε συρίγγιο. Περιεδρικό συρίγγιο μπορεί να υπάρξει και χωρίς προηγηθέν απόστημα.

Ποια τα αίτια ενός περιεδρικού αποστήματος και συριγγίου;

Τα περιεδρικά αποστήματα προκαλούνται συνήθως από την απόφραξη των πόρων κάποιον αδένων που φυσιολογικά υπάρχουν στην περιοχή του πρωκτού. Η απόφραξη αυτή προκαλεί την ανάπτυξη μικροβίων, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στο σχηματισμό αποστήματος. Λιγότερο συχνά αίτια είναι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (νόσος Crohn), κακοήθειες, τραύματα και ακτινοβολία.

Ποια τα συμπτώματα ενός περιεδρικού αποστήματος και συριγγίου;

Συνήθη συμπτώματα είναι πόνος, ερυθρότητα και οίδημα στην περιοχή του πρωκτού. Μπορεί επίσης να υπάρχει αίσθημα καταβολής/αδυναμίας και πυρετός. Στις περιπτώσεις που υπάρχει συρίγγιο μπορεί να υπάρχει εκροή υγρού από ένα μικρό στόμιο στην περιοχή του πρωκτού.

Πώς γίνεται η διάγνωση ενός περιεδρικού αποστήματος και συριγγίου;

Η διάγνωση συνήθως γίνεται κλινικά (με εξέταση). Σε περιπτώσεις συριγγίων ή βαθύτερων αποστημάτων μπορεί να απαιτηθεί επιπλέον έλεγχος με αξονική ή μαγνητική τομογραφία ή ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί η διερεύνηση της γενεσιουργού αιτίας (ορθοσκόπηση, κολονοσκόπηση).

Ποια είναι η θεραπεία των περιεδρικών αποστημάτων και συριγγίων;

Η θεραπεία ενός περιεδρικού αποστήματος είναι η άμεση χειρουργική του παροχέτευση. Πρακτικά γίνεται μια τομή στο δέρμα κοντά στο πρωκτό για την εκκένωση του πύου και τον καθαρισμό της κοιλότητας. Επικουρικά, μετά την παροχέτευση, χορηγείται αντιβιοτική αγωγή.

Η θεραπεία ενός περιεδρικού συριγγίου είναι και πάλι χειρουργική. Ανάλογα με την αιτία, τον τύπο και τη θέση του συριγγίου η επέμβαση διαφέρει και συζητείται κατά περίπτωση. Μια νεότερη και ελάχιστα επεμβατική μέθοδος για τη θεραπεία των περιεδρικών συρριγίων είναι η FiLΑC η οποία χρησιμοποιεί ενέργεια laser για την καταστροφή του συριγγίου. Εφαρμόζουμε τη μέθοδο με συγκεκριμένες ενδείξεις και μετά από ενδελεχή ενημέρωση του ασθενούς.

 

 

Χρήση laser για την καταστροφή περιεδρικού συριγγίου (FiLAC).

 

Τι περιλαμβάνει η νοσηλεία μου;

Η προσέλευση λόγω περιεδρικού αποστήματος γίνεται συνήθως επειγόντως και η χειρουργική παρέμβαση είναι άμεση. Ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο την επομένη ή μεθεπομένη του χειρουργείου. Αντίστοιχα για ένα περιεδρικό συρίγγιο η νοσηλεία συνήθως είναι μίας ημέρας.

Tονίζεται ότι η ενημέρωση από το διαδίκτυο δεν μπορεί ποτέ να είναι πλήρης και εξατομικευμένη και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά την ιατρική εξέταση και κατ’ ιδίαν ενημέρωση. Ο Χειρουργός βρίσκεται στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία.

Τηλέφωνο: 211-4020853

Για τη σελίδα επικοινωνίας κάντε κλικ εδώ.

Διαβάστε για τη Διεθνή Διαπίστευση ασφάλειας και ποιότητας JCI για το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center.

© Ελευθέριος Μαντωνάκης – Γενικός Χειρουργός