Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μια συνήθης κατάσταση που αφορά το δέρμα και τους υποδόριους ιστούς στην περιοχή του κόκκυγα (της “ουράς”). Πρακτικά αφορά έναν σχηματισμό που δημιουργείται συνήθως από διείσδυση τριχών εντός του δέρματος ή υπάρχει ως εμβρυϊκό υπόλειμμα. Η παρουσία τριχών και η φλεγμονή αποτελούν βασικά στοιχεία για τη δημιουργία της κύστης κόκκυγος.
Βάση της παθολογίας αποτελεί η συσσώρευση ελεύθερων τριχών και άλλων ρακών στη μεσογλουτιαία πτυχή και η είσοδος αυτών στους πόρους των σμηγματογόνων αδένων της περιοχής. Παλαιότερες φλεγμονές των σμηγματογόνων αδένων της περιοχής και των θυλάκων των τριχών, που προκαλούνται κατά το κάθισμα και κατά την κάμψη του κορμού, διευκολύνουν την “ενσφήνωση” των τριχών ολοένα και βαθύτερα. Με την πάροδο του χρόνου και την τοπική τριβή δημιουργούνται πόροι (συρίγγια) που επεκτείνονται περιφερικά, με “ανοίγματα” (στόμια) στο γύρω δέρμα.
Σχηματική απεικόνιση κύστης κόκκυγα με συριγγώδη πόρο προς το δέρμα.
Προδιαθεσικοί παράγοντες αποτελούν η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, η αυξημένη τριχοφυΐα, το οικογενειακό ιστορικό και τοπικά τραύματα-ερεθισμοί στην περιοχή. Εμφανίζεται συχνότερα σε νέους άνδρες.
Η κύστη κόκκυγα μπορεί να δώσει ένα μεγάλο εύρος συμπτωμάτων, που κυμαίνεται από μια σχεδόν ασυμπτωματική ενόχληση στην περιοχή του κόκκυγα έως μια έντονη φλεγμονή. Μπορούμε να διακρίνουμε δύο κύριες φάσεις, την οξεία και τη χρόνια.
Η οξεία φάση χαρακτηρίζεται από τα σημεία της φλεγμονής, δηλαδή πόνο, οίδημα και ερυθρότητα στην περιοχή του κόκκυγα, ενώ μπορεί να παρατηρείται εκροή πυώδους ή άλλου υγρού από την περιοχή. Ο ασθενής δυσκολεύεται να κάτσει ή να κάνει κινήσεις που προκαλούν τάση στο δέρμα της πάσχουσας περιοχής. Πυρετός και κακουχία είναι ενδεικτικά παρουσίας αποστήματος στην περιοχή, δηλαδή συλλογής πύου που δεν παροχετεύεται και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Η χρόνια φάση χαρακτηρίζεται από υποτροπιάζοντα επεισόδια εκροής υγρού και πόνου στην περιοχή του κόκκυγα. Συνήθως υπάρχει ένα ή πολλαπλά στόμια συριγγίων στο δέρμα. Έχουν αναφερθεί πολύ σπάνιες περιπτώσεις ανάπτυξης πλακώδους καρκινώματος σε παραμελημένα συρίγγια.
Στην περίπτωση αποστήματος στην περιοχή του κόκκυγα η θεραπεία είναι η άμεση χειρουργική παροχέτευση. Τα αντιβιοτικά δρουν επικουρικά μόνο στις περιπτώσεις που χρειάζεται. Όταν παρέλθει ικανό χρονικό διάστημα και υποχωρήσει η φλεγμονή, ακολουθεί η “κανονική” χειρουργική επέμβαση για την πλήρη εκτομή της κύστης (βλέπε παρακάτω).
Η οριστική θεραπεία της κύστης κόκκυγα είναι χειρουργική. Αφορά την εξαίρεση-καταστροφή της κύστης και των συριγγίων της. Μετεγχειρητικά και ανάλογα με τη μέθοδο που έχει επιλεγεί απαιτείται η περιποίηση του τραύματος, μέχρι της πλήρους επούλωσής του. Μια νεότερη μέθοδος και ελάχιστα επεμβατική μέθοδος για τη θεραπεία της κύστης κόκκυγα είναι η SiLaC η οποία χρησιμοποιεί ενέργεια Laser για την καταστροφή της κύστης και των συριγγίων της. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας μικρής οπής από την οποία εισάγεται η ειδική ίνα του Laser με αποτέλεσμα την καταστροφή της κύστης κόκκυγος εκ των έσω, χωρίς τομές. Είναι εξαιρετικά καλώς ανεκτή από τους ασθενείς, δεν υπάρχει πόνος, ενώ η μετεγχειρητική ανάρρωση είναι σαφώς ταχύτερη, με άμεση επιστροφή στις δραστηριότητες της καθημερινότητας. Εφαρμόζουμε τη μέθοδο με συγκεκριμένες ενδείξεις και μετά από ενδελεχή ενημέρωση του ασθενούς, με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Για το χειρουργείο απαιτείται ένας βασικός προεγχειρητικός έλεγχος, ο οποίος μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και την ημέρα του χειρουργείου. Ακολουθεί η επέμβαση και ο ασθενής παίρνει εξιτήριο αυθημερόν ή την επομένη του χειρουργείου.
Tονίζεται ότι η ενημέρωση από το διαδίκτυο δεν μπορεί ποτέ να είναι πλήρης και εξατομικευμένη και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά την ιατρική εξέταση και κατ’ ιδίαν ενημέρωση. Ο Χειρουργός βρίσκεται στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία.
Τηλέφωνο: 211-4020853
Για τη σελίδα επικοινωνίας κάντε κλικ εδώ.
Διαβάστε για τη Διεθνή Διαπίστευση ασφάλειας και ποιότητας JCI για το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center.
© Ελευθέριος Μαντωνάκης – Γενικός Χειρουργός
Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική ορθοπρωκτικών παθήσεων (Laser LHP, SiLaC, FiLaC)
Χειρουργική ανωτέρου – κατωτέρου πεπτικού
© 2024 Ελευθέριος Μαντωνάκης. All Rights Reserved.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.