Καρκίνος παχέος εντέρου: κολονοσκόπηση στα 45 έτη για έγκαιρη διάγνωση

Σύμφωνα με τις ανανεωμένες (Μάρτιος 2021) κατευθυντήριες οδηγίες του Αμερικανικού Κολλεγίου Γαστρεντερολόγων (American College of Gastroenterology), ο προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του παχέος εντέρου στα άτομα μέσου κινδύνου, προτείνεται να ξεκινάει πλέον στα 45 έτη.

Η μέχρι σήμερα σύσταση αφορούσε τα 50 έτη. Αντίστοιχη οδηγία έχει εκδώσει από το 2018 η Αμερικάνικη Εταιρεία κατά του Καρκίνου (American Cancer Society). Παρόλα αυτά πολλές εταιρίες στις ΗΠΑ διατηρούν ως ηλικία έναρξης προσυμπωματικού ελέγχου τα 50 έτη.

Η νεότερη αυτή οδηγία οφείλεται στην εμφάνιση περιστατικών καρκίνου παχέος εντέρου σε ενήλικες μικρότερους από 50 έτη. Ένας άνθρωπος που γεννήθηκε το 1990 έχει διπλάσιο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του κόλου και τετραπλάσιο κίνδυνο για καρκίνο του ορθού σε σχέση με έναν άνθρωπο που γεννήθηκε το 1950. Φαίνεται ότι ο δυτικός τρόπος ζωής και ιδίως η παχυσαρκία συμβάλλουν στην αυξητική αυτή τάση.

Υπερτονίζεται επίσης ότι άτομα μέσου κινδύνου που βρίσκονται σε ηλικία μεταξύ 50 και 75 ετών και δεν έχουν υποβληθεί σε έλεγχο, συστήνεται να διερευνώνται άμεσα. Για τους ασθενείς άνω των 75 ετών οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε πρόσφατο έλεγχο, η απόφαση πρέπει να εξατομικεύεται.

Πρέπει να τονιστεί εδώ ότι η οδηγία δεν αφορά ασθενείς με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου οι οποίοι πρέπει ελέγχονται νωρίτερα.

Οι συνιστώμενες αρχικές μέθοδοι προσυμπτωματικού ελέγχου είναι η κολονοσκόπηση ή ανοσοϊστοχημική εξέταση για ανεύρεση αίματος στα κόπρανα (FIT).

Φαίνεται μάλιστα ότι κατά την περίοδο της πανδημίας Covid-19 τα ποσοστά των ατόμων που υποβάλλονται σε προσυμπτωματικό έλεγχο για καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν πέσει σε μεγάλο βαθμό.

Η πρόγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου έχει άμεση σχέση με το στάδιο κατά τη στιγμή της διάγνωσης. Η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί στα καλύτερα αποτελέσματα και τη μεγαλύτερη επιβίωση.

Πηγή: American College of Gastroenterology

Ενημερωθείτε για τις επεμβάσεις παχέος εντέρου εδώ.

Τηλέφωνο: 211-4020853

Για τη σελίδα επικοινωνίας κάντε κλικ εδώ.

© Ελευθέριος Μαντωνάκης – Γενικός Χειρουργός

Περισσότερα άρθρα