Κήλη - αποκατάσταση κήλης

(βουβωνοκήλη, ομφαλοκήλη, μηροκήλη, μετεγχειρητική κήλη)

Τι είναι κήλη;

Ως κήλη ορίζεται η προβολή ή πρόπτωση ενός ενδοκοιλιακού οργάνου δια του κοιλιακού τοιχώματος. Συνήθως γίνεται αντιληπτή ως μια διόγκωση στο κοιλιακό τοιχώμα ή εξαιτίας των συμπτωμάτων που μπορεί να προκαλεί. Αυτά συνηθέστερα είναι αίσθημα βάρους και πόνος, τα οποία κυρίως επιδεινώνονται κατά την άρση βάρους, την κόπωση και την όρθια στάση.

Σχηματική απεικόνιση κήλης με περιεχόμενο λεπτό έντερο.

Πώς δημιουργείται η κήλη;

Στο κοιλιακό τοίχωμα φυσιολογικά υπάρχουν κάποια στόμια (οπές) που εξυπηρετούν τη διέλευση δομών του οργανισμού. Παράδειγμα, τα βουβωνικά στόμια, ο ομφαλός και οι μηριαίοι δακτύλιοι. Τα στόμια αυτά εξαιτίας διαφόρων παραγόντων διευρύνονται και επιτρέπουν τη διέλευση ενός ενδοκοιλιακού οργάνου ή τμήματος αυτού. Συχνότερη αιτία είναι η αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση (λόγω άρσης βάρους, χρόνιας δυσκοιλιότητας, βήχα, εγκυμοσύνης. Άλλα αίτια όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η προχωρημένη ηλικία επίσης συμβάλλουν στην ανάπτυξη κηλών. Στα αρχικά στάδια το περιεχόμενο της κήλης είναι το επίπλουν (ενδοκοιλιακό λίπος), ενώ μετέπειτα μπορεί να προπίπτει και τμήμα εντέρου.

Ποιες είναι οι συχνότερες κήλες;

Ανάλογα με τη θέση και το στόμιο από το οποίο προβάλλει το περιεχόμενο της κήλης μπορούμε να διακρίνουμε τις συχνότερες μορφές κήλης. Αυτές είναι η βουβωνοκήλη, η ομφαλοκήλη, η μηροκήλη και οι μετεγχειρητικές κήλες (κήλες που εμφανίζονται σε μια τομή μετά από μια επέμβαση).

 

Συνηθέστερες κήλες του κοιλιακού τοιχώματος.

Πότε πρέπει να επιδιορθώνεται μια κήλη και για ποιο λόγο;

Από τη στιγμή που εμφανίζεται μια κήλη η μόνη θεραπεία της είναι η χειρουργική. Μια κήλη δεν πρόκειται ποτέ να μικρύνει ή να εξαφανιστεί και θα συνεχίζει να μεγαλώνει στην πορεία του χρόνου. Το γεγονός αυτό κάνει επιτακτική την επιδιόρθωσή της, αφού με την πάροδο του χρόνου και τη διεύρυνση του κηλικού στομίου, αυξάνονται οι πιθανότητες να παγιδευτεί μέσα της το όργανο που προπίπτει (περίσφιξη), με ενδεχόμενο αποτέλεσμα ακόμα και τη νέκρωσή του, μια κατάσταση απειλητική για τη ζωή. Παλαιότερες μέθοδοι συντηρητικής αντιμετώπισης, όπως οι κηλεπίδεσμοι και οι ζώνες, έχει βρεθεί ότι όχι μόνο δε βοηθάνε, αντίθετα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα.

Πώς γίνεται η αποκατάσταση; Πλέγμα και λαπαροσκοπική προσέγγιση.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η αποκατάσταση μιας κήλης εμπεριέχει πόνο και ταλαιπωρία. Αυτό συμβαίνει διότι παλαιότερα η επιδιόρθωση των κηλών γινόταν με τη συρραφή-συμπλησίαση των ιστών πέριξ των κηλικών στομίων. Οι επεμβάσεις αυτές προκαλούσαν ιδιαίτερο μετεγχειρητικό πόνο, ενώ δεν ήταν αμελητέα τα ποσοστά υποτροπής (δηλαδή της επανεμφάνισης της κήλης). Επανάσταση στην αποκατάσταση των κηλών έφερε η χρήση των πλεγμάτων, συνθετικών δηλαδή υλικών που τοποθετούνται πέριξ των κηλικών στομίων, χωρίς τάση, και ενισχύουν το κοιλιακό τοίχωμα. Η τεχνικές χωρίς τάση σε συνδυασμό με την εξειδικευμένη αναισθησιολογική αναλγητική φροντίδα της ομάδας μας, συνδέονται με μηδενικό έως ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και αμελητέα ποσοστά υποτροπής.

Η αποκατάσταση της κήλης με πλέγμα μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με την κλασσική ανοικτή, είτε με τις νεότερες λαπαροσκοπικές μεθόδους, οι οποίες προσφέρουν κάποια επιπρόσθετα πλεονεκτήματα. Κατά την ανοικτή μέθοδο πραγματοποιείται μια τομή ολίγων εκατοστών στο δέρμα και μετά την ανεύρεση του κηλικού στομίου και ανάταξη της κήλης γίνεται η τοποθέτηση του πλέγματος. Κατά τη λαπαροσκοπική μέθοδο πραγματοποιούνται 3 μικρές οπές (0,5-1 εκ) στο δέρμα, από τις οποίες περνάει μια κάμερα και δυο εργαλεία εργασίας. Δια των οπών αυτών η αποκατάσταση της κήλης και η τοποθέτηση του πλέγματος γίνεται εκ των έσω.

 

Τι περιλαμβάνει το χειρουργείο και η νοσηλεία;

Για το χειρουργείο απαιτείται ένας βασικός προεγχειρητικός έλεγχος, ο οποίος μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και την ημέρα του χειρουργείου. Ακολουθεί η επέμβαση (λαπαροσκοπική ή ανοικτή) με τοποθέτηση πλέγματος και ο ασθενής παίρνει εξιτήριο αυθημερόν ή την επομένη του χειρουργείου. Η ανάρρωση και η επάνοδος στις δραστηριότητες της καθημερινότητας είναι τάχιστη, απαιτείται μόνο σύνεση και μέτρο κατά την άμεση μετεγχειρητική περίοδο.

Tονίζεται ότι η ενημέρωση από το διαδίκτυο δεν μπορεί ποτέ να είναι πλήρης και εξατομικευμένη και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά την ιατρική εξέταση και κατ’ ιδίαν ενημέρωση. Ο Χειρουργός βρίσκεται στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία.

Τηλέφωνο: 211-4020853

Για τη σελίδα επικοινωνίας κάντε κλικ εδώ.

Διαβάστε για τη Διεθνή Διαπίστευση ασφάλειας και ποιότητας JCI για το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center.

© Ελευθέριος Μαντωνάκης – Γενικός Χειρουργός